piątek, 9 maja 2014

PAVLOVA

Pavlova to jeden z moich ulubionych deserów. Wygląda bajecznie, smakuje obłędnie, a wykonanie jest dziecinnie proste! :-) Lekkie bezy połączone kremem z bitej śmietany i serka mascarpone idealnie komponują się zarówno ze świeżymi owocami (polecam truskawki), jak i słodkim kajmakiem udekorowanym gorzką czekoladą. 

Składniki na 2 bezy: 5 białek, 300 g cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka soku z cytryny.
Składniki na krem: 250 g mascarpone, 330 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli (najwyższe obroty miksera) na sztywną pianę oraz dodajemy sok z cytryny. Cukier łączymy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do białek po łyżce w małych odstępach. Miksujemy do chwili aż mieszanka z cukru i mąki się skończy, a piana będzie bardzo gęsta.Z papieru do pieczenia wycinamy dwa koła (możemy odrysować od spodu tortownicy), a na nie wykładamy pianę. Bezy wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 2 godziny i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Moje bezy suszyły się całą noc w lekko uchylonym piekarniku. 
Następnego dnia miksujemy serek mascarpone ze śmietanką. Miksujemy do chwili aż utworzy się puszysty, gęsty krem, a pod koniec ubijania dodajemy cukier. Bezę smarujemy kajmakiem, na który wykładamy kremową masę i przykrywamy drugą bezą.
Dekorujemy wedle uznania. Ja wybrałam gorzką czekoladę. :-)
Smacznego!

52 komentarze:

  1. Anonimowymaja 08, 2014

    Uwielbiam! ! Ide do kuchni przygotować bezy! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowymaja 08, 2014

    Pyszne, ale...trzustka płacze :-((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowymaja 08, 2014

      Moja też😞

      Usuń
    2. Anonimowymaja 09, 2014

      czemu akurat trzustka?

      Usuń
    3. Anonimowymaja 09, 2014

      Cukrzyca?

      Usuń
    4. Anonimowymaja 09, 2014

      Trzustka wydziela enzymy trawiące węglowodany i tłuszcze. Gimnazjalna wiedza się kłania ;-)

      Usuń
    5. Anonimowymaja 09, 2014

      pewnie dlatego, że jest masa cukru w tym cieście ;)

      Usuń
    6. Anonimowymaja 09, 2014

      Lol. Jestem na medycynie, więc gimnazjum mam za soba;) Zdziwiłam się, że akurat trzustka ma "płakać" bo zdrowa osoba mogłaby ewentualnie bać się przytycia od takiej ilości cukru, ale nie myśleć o enzymach. Chyba, że ktoś ma hiperinsulinemię czy cukrzycę, ale tu pojawia się kwestia właśnie poziomu insuliny.

      Usuń
    7. Anonimowymaja 10, 2014

      To było bardziej przekolorowane - chodzi o ILOŚĆ cukru i tłuszczu w tym cieście, nic zdrowego, po prostu...

      Usuń
    8. Anonimowymaja 10, 2014

      ot wypociny zwykle.

      Usuń
  3. Anonimowymaja 08, 2014

    Aniu pochwalisz się co dostałaś na urodziny? Uwielbiam tego typu posty/filmy na yt bo zawsze można coś ciekawego podpatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowymaja 08, 2014

    Aniu, kiedy wyniki konkursu z moodo?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowymaja 08, 2014

    Super przepis ;) na pewno wypróbuję :D tylko mam pytanie, bo napisałaś: "Bezy wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 2 godziny i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni" Czy Ty je piekłaś je przez 2 godziny? Nie spalą się jeśli będą tak długo się piekły ? :)

    Pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przez dwie godziny w 120 stopniach.
      Nie spalą się. ;-)

      Usuń
  6. Anonimowymaja 08, 2014

    Wygląda pysznie i pewnie tak też smakuje! Już wiem co upiekę na urodziny mojego chłopaka :) Aniu, jak mają się Conversy po praniu? Bo ja również planuję swoje wrzucić do pralki, ale boję się, że się zniszczą... Czy będzie obiecany mix kwietniowy? Bardzo na niego czekam ;)

    Pozdrowienia,
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglądają bardzo dobrze. ;-)
      Tak, postaram się dodać wkrótce mix.

      Pozdrawiam. :-)

      Usuń
    2. Anonimowymaja 09, 2014

      Zrobiłam to ciasto według Twojego przepisu, ale zamiast kajmaku użyłam owoców i wyszło obłędnie! Mój chłopak był zachwycony! Dzięki poddanie pomysłu na jego tort urodzinowy ;)

      M.

      Usuń
  7. Anonimowymaja 08, 2014

    Pychota!!!!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowymaja 08, 2014

    Ty na serio robisz te smakołyki sama czy mama Ci pomaga lub ktoś inny z rodziny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama. Ten przepis jest baardzo prosty. :-)

      Usuń
    2. Anonimowymaja 10, 2014

      Kiedy będą wyniki konkursu z moodo?

      Usuń
  9. Anonimowymaja 08, 2014

    jeny, wygląda przepysznie :)))
    mam jedno pytanie - bezy piecze się w temp. 120 st. przez 2 godz a później suszy w uchylonym piekarniku (np. całą noc, tak jak ty), tak???

    Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. 3 x P - Proste i Piękne, a do tego jeszcze Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowymaja 08, 2014

    kochana kiedy możemy spodziewać się wyników z konkuru z moodo ?:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowymaja 08, 2014

    Aniu, z tego co widzę na blogu, bardzo lubisz słodycze. Zresztą nie dziwie sie, bo przy tak dobrej przemianie materii, sama zajadałabym sie nimi non stop;-) Czy nie przeraza Cie jednak ta ilosc chemii zawarta w przemysłowych łakociach? Mnie wykaz składników na opakowaniach skutecznie zniechęca do konsumpcji...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat tu to chemii malo wszytsko robione samemu z tego co widze :) jedyne czego duzo to kalorii :)

      Usuń
  13. Anonimowymaja 08, 2014

    Mój mąż uwielbia tort bezowy, ale woli bez kajmaku czy toffi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zabieram się od kilku dni za zrobienie go ale chyba jednak muszę szybko zrobić bo smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowymaja 08, 2014

    o ludzie. wez Anka juz skoncz bo słów brak. kompromitujesz się. Ty i Twoje wyczyny kulinarne... może królika wyczarujesz z kapelusza w następnym poście? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowymaja 09, 2014

      Get a life ...

      Usuń
    2. Anonimowymaja 09, 2014

      What? Co Ci sie nie podoba?

      Usuń
    3. Anonimowymaja 09, 2014

      no, zaczynajcie. kółko wzajemnej adoracji. nie podoba mi się to, że Anka to beztalencie kulinarne.

      Usuń
    4. Anonimowymaja 09, 2014

      To nie wzoruj sie na tym przepisie, drogi Anonimie. Mam nadzieje, ze ulzyles.sobie tym jakze wiele wnoszacym komentarzem. To, co miales do powiedzenia mozna bylo wyrazic w kulturalny sposob.Zegnam ozieble.

      Usuń
    5. Anonimowymaja 09, 2014

      Akurat jak na amatorke, to wyszlo naprawdę niezle:-) znam osoby, które prowadza blogi kulinarne, a ich wyczyny w kuchni i strona estetyczna wykonania czasem pozostawia wiele do życzenia. Mnie sie podoba:-)

      Usuń
    6. Anonimowymaja 10, 2014

      Mnie tez sie wydaje ze jak na osobe nie zajmujaca sie profesjonalnie kuchnia wypadlo naprawde dobrze. Bezy potrafia byc podstepne. Jak mowila bodaj Liska na White plate proste nie znaczy latwe w wykonaniu, a tu wyszlo naprawde sympatycznie. Nie do konca rozumiem krytykujacego anonima. To klasyczny przyklad krytyki bezuzytecznej, bo jest pozbawiona jakiegokolwiek konstruktywnego aspektu, ktory pozwolilby Ani (gdyby sie z krytyka zgadzala) zmienic cokolwiek. Nazywanie kogos beztalenciem donikad nie prowadzi.

      Hanna

      Usuń
  16. pysznie wygląda a co najważniejsze bardzo prosto zrobić

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm ile pysznych kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowymaja 09, 2014

    Pyszota! :-)
    malgosia

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowymaja 09, 2014

    Oglądam Twój blog od niedawna, ale bardzo mi się podoba. Podzielę się banalnym spostrzezeniem, ale nikt mnie wczesniej nie uświadomił, że przy ubijaniu piany trzeba włączyć mikser na najwyzsze obroty, nigdy ta moja piana nie była sztywna, a dzisiaj dzięki Tobie po raz pierwszy jest! Dziękuję. Marta

    OdpowiedzUsuń
  20. mniam, aż zgłodniałam;))
    pozdrawiam woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowymaja 09, 2014

    Wyglada smacznie, chyba musze kiedys cos takiego zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimowymaja 09, 2014

    Aniu, czy można znaleźć Ciebie na instagramie ? :))
    Ps. Ciasto wyglada przepysznie !! Mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Moja mama dzisiaj zrobiła coś podobnego. :) Bezy, bita śmietana i truskawki <3 Teraz leżę i trawię, bo nie mogę się ruszyć. :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Anonimowymaja 09, 2014

    Aniu, dzięki Tobie już wiem, jakie ciasto na niedzielę będę mieć :D. Jesteś kochana, poratowałaś moją duszyczkę przepisem, który ogranicza możliwość sknocenia do minimum :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Ajajaj a ja ciągle się zbieram aby przygotować Pavlovą ... pięknie Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  26. Anonimowymaja 11, 2014

    Może dziś wieczorem mix? :-))

    OdpowiedzUsuń
  27. Gosh, this cake is HEAVEN!
    Love it! *_*

    You can have a look at my blog as well, if you like! Would really appreciate it. :)

    xx Rebekah

    http://flirting-with-fashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Anonimowymaja 12, 2014

    Pyszne, hmmmm:) i najlepiej, że zawsze można zrobić inną wersję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia. :-)